Siirry pääsisältöön

Pizzaa grillissä




Grillipizza on houkuttanut siitä lähtien kun uusi grillimme saapui meille. Reunoilta rapea ja keskeltä sopivan pehmeä pizza, Nam. Pizzojen tekeminen yhdessä on hauskaa puuhaa, kun siinä voi päästää luovuuden valloilleen. Kokeile rohkeasti erilaisia täytteitä, suolaista ja makeaa.

Teetkö sinä tomaattikastikkeen itse?
Toiset keittävät tomaattikastiketta pitkään ja toisten mielestä sitä ei missään nimessä saa keittää. Minä suosin tomaattikastikkeen keittämistä, koska siihen tulee pehmeämpi, pyöreämpi maku. Lisään tomaattikastikkeeseen yleensä valkosipulia, suolaa, basilikaa ja mustapippuria myllystä sekä tasaisen teelusikallisen ruokosokeria. Punaviinietikkaa kannattaa myös kokeilla kastikkeeseen. Keitän kastiketta sen aikaa pienellä lämmöllä, kun teen taikinan ja pilkon täytteet. Laita marinoitumaan myös punasipulit täytteeseen (kts. alla ohje).
Ensimmäiseen grillipizzakokeiluun tein normaalin pizzataikinan, josta tuli neljä pientä pizzaa. Tiesitkö, että pizzataikinaa voi nostattaa jääkaapin vihanneslokerossa muutamia päiviä (kylmänostatus) tai taikinasta voi pakastaa palleroita myöhempää käyttöä varten. Jos pizzahimo yllättää useampana päivänä, niin taikina löytyy jo valmiina. Ota taikina esille pari tuntia ennen valmistusta.
Pizzataikina:
3 dl vettä
4 dl täysjyväspelttijauhoa tai durumvehnää
1/2 tl merisuolaa

1/2 pussia kuivahiivaa
1 rkl oliiviöljyä

Ota suuri kulho ja mittaa siihen kädenlämpöinen vesi. Liuota hiiva ja suola veteen. Sekoita puolet jauhoista nesteeseen (teen tämän vaiheen vispilällä). Ota sen jälkeen kädet avuksi ja vaivaa taikinaa hyvin lisäämällä loput vehnäjauhot vähitellen. Vaivaa seitsemän minuuttia. Lisää öljy ja vaivaa vielä kolme minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunalta ja on tasaisen pehmeää. Tämän vaiheen voi tehdä hyvin myös leivinpöydällä. Jos taikina on liian löysää, voit lisätä siihen hieman jauhoja leivontavaiheessa. Jätä taikina nousemaan puoleksi tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, laita grilli lämpenemään ja leivo pizzapohjat sillä aikaa. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele ja venyttele taikina sopivan kokoiseksi liuskoiksi jauhoja apuna käyttäen. Paisto ja käsittely sujuu helpommin, kun teet pizzoista tavallista pienempiä.  

 
Täytteet:

Kaikkien pizzojen pohjalle tomaattikastiketta ja pinnalle mozzarella revittynä.
1 pizza: ilmakuivattua kinkkua, päärynää ja yrttejä ja rucolaa.
2 pizza: lohta, päärynää ja marinoitua punasipulia

3 pizza: ilmakuivattua kinkkua, päärynää, avokadoa, marinoitua punasipulia (leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi, kaada päälle 2 rkl valkoviinietikkaa, 2 rkl oliiviöljyä,1 tl hunajaa ja ripaus suolaa ja mustapippuria ja anna marinoitua jääkaapissa tunti tai seuraavaan päivään).

Pizzan täytteet kannattaa pitää kohtuullisena, jotta ne ehtivät kypsyä grillissä, näin pizza onnistuu varmemmin ja pohja pysyy rapeana.

Miten pizza paistetaan grillissä?
Sivele pizza öljyllä pullasutia käyttäen. Aseteta öljytty puoli alaspäin grilliin ja kypsennä sitä pari minuuttia tai kunnes se on hieman ruskistunut. Käännä pohja ja sivele sille öljyä, lisää tomaattikastike, juusto ja muut täytteet ja grillaa vielä hetki grillin kansi kiinni. Pizza on valmis, kun juusto on sulanut ja reunat ovat hieman ruskistuneet.
Viimeistele rucolalla ja syö heti.

Esikertalaisella saattaa tulla kiire paistamisessa (niin minullakin, siksi en ehtinyt ottamaan kuvia pizzojen valmistumisvaiheesta). Suurin haaste oli saada pizza pöydältä pizzakivelle, niin että öljytty pinta on kiveä vasten. Iso pizzalasta (ja hyvät hermot) on hyvä apu tässä. Pizzan kääntö onnistui hyvin, mutta sitten tuli taas kiire täytteiden kanssa. Näistä ensimmäisistä pizzoista ei tullut kovin kauniita, mutta hyviä ne olivat. Ehkä ensi kerralla sujuu näpsäkämmin.

Onko sinulla vinkkejä paistamiseen?

Kaunista kesäpäivää t. Mari

  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pehmeä karkkineule

Vaatekaappini värikirjo on melko suppea: mustaa, harmaata, valkoista. Muutama väripilkku sieltä sentään löytyy ja mieluisampia ovat keväällä neulomani neulepuserot. Puseroiden idea lähti houkuttelevan pehmeistä ja ihanan värisistä langoista. Lankana on Dropsin  Brushed Alpaca Silk Drops design   -lanka. Puseron kappaleet ovat suorat ja neule syntyi nopeasti isoilla puikoilla. Tämän neuleen osaa aloittelijankin toteuttaa itselleen syksyksi. Neule lämmittää juuri sopivasti, eikä ole liian paksu. Näistä tuli niin kivat neuleet, että keväällä vaalenpunainen ja fuksianpunainen  neule oli minulla melkein vuorotellen päällä mustan nahkahameen kanssa. Tiesitkö muuten, että Adlibriksestä  voit tilata lankaa samalla kuin tilaa kirjoja. Neuleen langat on tilattu sieltä. M kokoiseen neuleeseen meni 5 kerää ja mikä hienoa, niin yhden neuleen hinnaksi tuli kokonaista 10 €, voitko uskoa? Pidän kovasti hieman lyhyemmistä hihoista, jos haluat pidemmän puseron ja pidemmät hihat, niin tilaa yksi

Helppo pataleipä

Pataleipä on saanut nimensä siitä, että se paistetaan kypsäksi valurauta- tai keraamisessa padassa. Rapeakuorinen ja sisältä kuohkea pataleipä valmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa ja siksi vasta-alkajakin onnistuu tämän leivän leipomisessa, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi leivän leipominen ei tule. Nostatusaika on pitkä, joten leivän valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.  Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Padassa valmistuva leipä on rapea, kuohkea ja ihanan mehevä. Taikinan pohjaan voit käyttää vettä tai juuresmehua ja rouheutta leipään saat pähkinöistä, siemenistä, kuivahedelmistä tai vaikka oliiveista ja jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan. Säilyttääksesi leivässä kuohkean rakenteen, älä vaivaa taikinaa lainkaan, silloin taikinan ilmakuplat eivät rikkoonnu ja herkutteluhetki on taattu. Tämä ohje on mukaeltu Sikke Sumarin NamiNamaste -keittokirjasta. Pataleipä Ainekset 5 dl vehnäjauhoja 2 dl kokojyväjauhoja (vaihtele

Neulekämmekkäät

Tässä nopea neulevinkki huhtikuun lopun räntä- ja lumisateisiin, vaikka varmasti odotatkin lämmintä kevättä ja auringon paistetta. Olen sitä mieltä, että voitaisiin jo heittää näille kylmille keleille hyvästit. No, kyllä kesä kohta tulee ryminällä kun ilmat alkavat lämpiämään vapun jälkeen. Minulla on vanha villatakki, jota käytän kevättakkina, mutta siinä on 2/3 hihat ja ranteet palelevat, jos alla on kevyt pusero. Niinpä ajattelin neuloa irralliset jatkeet ranteiden suojaksi. Sellaisia sormellisia kynsikkäitä en halunnut, joten minun tarpeeseeni kämmekkäät voisivat olla paremmat. Kämmekkäitä voisi myös käyttää sormikkaiden päällä lisälämmittiminä. Lankakorista löytyi villatakin väriin sopivaa  Novita Nalle lankaa.   Näiden neulominen on superhelppoa ja ne valmistuivat nopeasti. Luo langalla 44 aloitussilmukkaa ja jaa kullekin puikolle 11 s. Neulo resoriin 1 oikein 1 nurin noin 1 cm (tai kiertäen oikea silmukka = ota oikea silmukka takareunasta, niin saat hieman eri